De Iesselschotsers

De folkloristische dansgroep De Iesselschotsers is opgericht op 1 december 1981 in Steenderen. De naam is afgeleid van de rivier de IJssel (‘Iessel’) die langs het dorp stroomt. De groep ontstond na een bezoek van een dans- en muziekgroep uit Oostenrijk aan Steenderen.

Het doel van De Iesselschotsers is het uitdragen en in ere houden van de folklore uit Oost-Nederland door middel van dans, muziek (accordeon) en zang van rond 1900. De groep is een levendige weergave van de cultuur en tradities van de regio en treedt op bij verschillende evenementen.

De repetities van de groep vinden wekelijks plaats op vrijdagavond van 20.00 to 22.00 uur in het Dorpshuis Drempt. Onder leiding van Herman en Derkje Bouman wordt er hard gewerkt om de traditionele dansen en muziekstukken te leren en te perfectioneren.

De Iesselschotsers heeft tal van optredens verzorgd in binnen- en buitenland, waaronder in Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Engeland, Zwitserland en Duitsland. Ze organiseren ook van tijd tot tijd een internationaal folkloristisch festival, waarbij buitenlandse groepen te gast zijn om samen de folklore uit te dragen..